Elérhetőségek| Ajánlatkérés| Hírlevél feliratkozás| Foglalási útmutató| Felhasználási feltételek|

Kereszt a félhold árnyékában


Utazás áttekintő:

Ország:   Albánia
Város:   Tirana

Ellátás:   félpanzió
Szálláshely:   3*
Utazás:   autóbusszal
Típus:   körutazás
Indulás helye:   Budapest


Kapcsolódó anyagok:

Időpontok és árak

Indulás
Időtartam
Ár  
Teljes ár  

Ft / főFt / fő


Ha tetszik az utazás telefonáljon most!

Központi ügyfélszolgálati telefonjaink az utazási irodákhoz: 06 40 180 270, 06 1 881 7400
- vagy hívhatja az irodáinkat közvetlenül az
ITT található számokon!

Ha további információra van szüksége
- írja meg kérdését vagy
- küldjön on-line foglalást érdeklődése nyomatékosítására!

Részletes programleírás1.nap: Budapest-Szendrő-NisKora reggeli találkozó Budapesten, majd megkezdjük programban és látnivalókban gazdag utazásunkat. Hosszú és tartalmas utunk elején Szendrő ma is erős várának falait csodáljuk meg, ahol Hunyadi Jánost is rövid ideig fogva tartották. A középkorban felváltva hol a keresztények, hol a törökök uralták. Tovább utazva a szerb ortodoxok vesztett csatájának furcsa emlékművét nézzük meg Nis városának környékén, a döbbenetes Zele-kulát. A Zele-kula, vagy Koponya-torony, egy részben emberi koponyákból épített torony. HurĂ…-źid pasa, nisi nagyvezír rendeletére az 1809. májusában török győzelemmel végződött cegari csatában mártírhalált halt szerb felkelők koponyáiból tornyot kellett építeni, melynek célja a megszállt szerb lakosság további felkelésektől való elrettentése volt. Eredeti állapotában kb. 5 méter magas, négy fala egyenként kb. 4,5 méter széles és kb. 0,5 méter vastag. Összesen 952 koponya volt befalazva rendezett sorokban, mindegyik arccal kifelé. Esti érkezés a szállásunkra, mely Nis környékén lesz.
2.nap: Szófia-PlovdivReggeli után folytatjuk az utunkat Bulgária fővárosa, és egyben a legnépesebb városa felé. A hét évezreden átívelő történelmű, romokban gazdag Szófia Európa egyik legrégebbi városa, ma azonban a történelem viharainak következtében modern városképpel mutatkozik be. Jellegzetes templomainak, szép parkjainak és emlékműveinek megtekintése után a multikulturális hangulatáról ismert Plovdivba érkezünk. A város gazdag ókori történetének emléke az amfiteátrum, a középkorban pedig a legmarkánsabban a törökök alakították arculatát, ennek köszönheti jellegzetes bolgár-reneszánsz stílusát. Estére visszatérünk szófiai szállásunkra.
3.nap: Rila-SzkopjeReggel az ortodox keresztények legszentebb bolgár kolostorát látogatjuk meg, Rilát, a nemzeti park hegykoszorújának völgyében, ahol a kolostor ódon falai közt őrzik népük ezeréves kultúráját a szerzetesek. Mi is megérezhetünk valamit ebből a freskókkal díszített falak közt, ahol számos csodatévő ereklyét is őriznek. A rilai kolostor Bulgária és a bolgár ortodox egyház legnépszerűbb és legszentebbnek tartott kegyhelye. Története a X. században kezdődött, amikor a bolgárok védőszentje, Rilai Szent János a környéken vonult remeteségbe, majd halála után a követői kolostort alapítottak. A török időkben vált kulturális központtá, 1983-ban pedig az UNESCO felvette a világörökség-listára. A magas hegyek közt festői tájon folytatjuk utunkat Macedónia felé. Az ország fővárosa kellemes meglepetéseket tartogat számunkra: az festékszagú ókortól a törökös középkoron keresztül Kalkuttai Szent Teréz múzeumáig. A városnéző séta, mint időutazás után elfoglaljuk szállásunkat.
4.nap: Szkopje-Ohrid-TiranaA főváros lenyűgöző épületei után a gyönyörű macedón tájon utazva közelítjük meg az ország műemlékekben leggazdagabb városát, ahol már ezer éve egyetem működött. A vártól a kolostorokon keresztül ellátunk a tóig, ahová legszebb a csáriján keresztül érkezni. A város legféltettebb kincse az ohridi igazgyöngy mellett Szent Szófia szentélye. Ezután a Bogorodica Perivlepta templomot tekintjük meg páratlan ikongyűjteményével együtt, amely a felsővárosban található. A vészterhes török időken a gondos helyiek itt rejtették el Szent Kelemen földi maradványait a betolakodó hódítók elől.A csodálatos élmények tovább folytatódnak, hiszen estére a titokzatos albán fővárosban szállunk meg.
5.nap: Kruja-TiranaReggeli után folytatjuk utazásunkat. Kruja várához, mely az albán nép egyik nemzeti szimbóluma: a XV. századi hős, Kasztrióta György (más néven Szkander bég) szülőhelye és hadiszállása, amely közel harminc éven keresztül verte vissza az oszmán sereg támadásait. A délelőtt folyamán Kruja várával és bazárjával ismerkedünk meg. A vár két múzeumnak is otthont ad: a legendás bég életét bemutató tárlatot tekintjük meg, majd a Néprajzi múzeum kiállításának segítségével ismerjük meg az albán nép tehetős rétegének az elmúlt századokban használt eszközeit. Bőséges szabadidő a tarka, zajos keleti hangulatú krujai bazárban, ahol burekot kóstolni szinte kötelező. Következik Albánia fővárosa, mely 1 millió lakosával az ország legnépesebb városa. Az ország gazdasági, kulturális és politikai központja, egyetemi város, valamint katolikus,ortodox érseki székhely, muzulmán kulturális központ medreszével. Bejárjuk Tirana központját , melyet Szkander bég lovas szobra határoz meg a török időkre emlékeztető Ethem Bey dzsámival. A hosszan elnyúló déli sugárúton helyezkednek el a város fontos és reprezentatív épületei. Enver Hodzsa villájának fotózása után a kellemes Ifjúsági Parkban üdülünk fel. Visszatérünk szállásunkra.
6.nap: Durres-Moraca-Nova VarosReggel a tengerpart mutatja meg színeit számunkra, és természetesen a város is, amely az ókortól napjainkig tartó építkezés helyszíne. Durres Albánia legrégebbi városa, legnagyobb kikötője és üdülőhelye. Fontos kereskedelmi központ, és római katolikus érseki valamint ortodox püspöki székhely. A várost Kr.e.627-ben alapították. Stratégiai fekvése miatt 6 éven át az ország fővárosaként is működött. A luxus pihenést biztosító tengerparti hoteljeiről vált híressé méltán, az Adria-parti nyüzsgő nagyváros. Albánia keleties világát elhagyva a fekete és sötétzöld hegyek koszorúja a cél. A Moraca festői szépségű kanyonjában haladunk a smaragdzöld folyó partján, míg a legendás kolostort el nem érjük. 1252-ben Stefan, Nemanja unokája és Vukan király fia megépítette az egyik legrégebbi középkori montenegrói monostort. A monostor évszázadokon keresztül szellemi központként működött. Híres mesterek éltek a monostor falai között, nagyon sok ikont festettek a vidékről. Az 1252-ben alapított kolostor híres freskói felbecsülhetetlen értékűek a keleti kereszténység számára és szerencsére sikerült megóvni őket az örökös török betörésektől. Az éjszakát Szerbia legszebb és turisztikailag legértékesebb részen, azaz Nova Varosban töltjük festői szép tájon.
7.nap: Topola-BudapestReggeli a szállodában, majd megkezdjük hazautazásunkat, de útközben vár még ránk néhány látnivaló is természetesen. Sumadija lankás hegyein érjük el a KaraĂ„-‘orĂ„-‘eviĂ„-‡ szerb királyi dinasztia kb. kétszáz éves konakját. A törökkel küzdő vérzivataros XIX. századnak és a vele összefonódó KaraĂ„-‘orĂ„-‘eviĂ„-‡eknek állít emléket a múzeum. A gyönyörű parkban épült fel a kiterjedt család mauzóleuma is. A vajdasági tájat elérve érezzük, olyan vidéken járunk, ahol még mindig a nándorfehérvári hősök által kivívott déli harangszóhoz igazodnak az Alföldön élő népek. Hazaérkezés a késő éjszakai órákban.


FIGYELEM!
Az akciós vagy a katalógusban `tuti árnak” nevezett kedvezményes utazásoknál a teljes részvételi díj egy összegben fizetendő!


További információk:


Egyéb hasznos szolgáltatások:


Szállodáknak: