Elérhetőségek| Ajánlatkérés| Hírlevél feliratkozás| Foglalási útmutató| Felhasználási feltételek|

Dominikai Köztársaság

A Karib-tenger egyik legszebb szigetét Kolombusz Kristóf fedezte fel több, mint 500 éve. Kuba után Dominika a második legnagyobb sziget a Nagy-Antillákon.


Dominikai Köztársaság

Dominikai Köztársaság úti célok:
A Dominikai Köztársaság (spanyolul República Dominicana) egy spanyol nyelvű ország a Karib-tengeren. A Hispaniola nevű sziget keleti részét foglalja el, nyugatról Haiti határolja. A sziget kétharmad részét a Dominikai Köztársaság, nyugati részét Haiti foglalja el.

A Dominikai Köztársaság minden szempontból rászolgál a trópusi paradicsom elnevezésre. Aki már járt itt, egészen biztosan visszavágyik. Az itt található szépségek miatt a Karib-tenger gyönygyszemének is nevezik. A kristálytiszta tengeren kívül itt találhatók a karibi térség legtermékenyebb völgyei, legnagyobb sztyeppjei és tavai, legmagasabb hegycsúcsa, itt láthatjuk a legtöbb nemzeti parkot és a karibi térség leghosszabb, pálmákkal övezett tengerpartját.

Punta Cana a Karib-tenger legszebb partszakaszai közé tartozik, 40 km hosszú finom fehér homokos parttal, végtelen pálmafákkal övezett sétányokkal. A sziget keleti partjának üdülőhelye évről évre új hódolókat szerez magának. Maradandó élményekben és önfeledt pihenésben lesz része annak, aki ellátogat ide, feledheti a fagyos európai telet és a hétköznapokat!

A sziget legjelentősebb városa a főváros, Santo Domingo, amelyet 1496-ban alapítottak. Igazi látványosságnak minősül a városi erődítmény, az óváros koloniális stílusban megépült központja, a kiterjedt botanikus kert, vagy a Los Tres Ojes, amely egy 15 m belmagasságú cseppkőbarlang. Mindenképpen figyelmet érdemel Kolumbusz Kristóf háza, a Gyantamúzeum, vagy a washingtoni Fehér Ház kicsinyített, de pontos mása. Az ország ideális hely egy csodás és felejthetetlen üdülés eltöltéséhez.

Punta Canatól kb. kb háromnegyed-egy óra buszozásra található a  Le Corbusier építette, sok forrásban a világ legmegkapóbb templomai között nyilvántartott higuey-i bazilika mindenképpen megér egy látogatást.

A Dominikai Köztársaság Hispaniola szigetén

A Karib-tenger egyik legszebb szigetét Kolombusz Kristóf fedezte fel több, mint 500 éve. Kuba után Dominika a második legnagyobb sziget a Nagy-Antillákon. A sziget két harmad részét a Dominikai Köztársaság, nyugati részét Haiti foglalja el. Az igazi trópusi paradicsomot hófehér homok és karcsú pálmafák jellemzik, klímája egész évben ideális az ott tartózkodásra.

Kolumbusz nyomában
A Dominikai Köztársaság területe 2000 évvel ezelott még az Arawak-indiánok birodalma volt. Az indiánok kenukkal érkeztek a karib-tengeri szigetre, ahol békés települést találtak. 1492. december 5-én Kolumbusz Kristóf kötött ki a szigeten, és India helyett - melynek felfedezésére indult - a karib-tengeri szigetre jutott el. Az újonnan felfedezett ország a Santa Maria nevet kapta. Az itt található hegyes vidék miatt, a spanyolok szinte otthon érezték magukat és ezért Espanola névre keresztelték a területet, amely késobb az angol nyelv befolyása miatt Hispaniola lett. Történelmi jelentosége mellett a karib szigetvilágban fekvo országot évek óta számos turista keresi fel, hogy élvezze a kristálytiszta tengert és a kókuszpálmák árnyékában a napsütést.

Playa Dorada
A zöldello hegyekkel övezett "Bernstein-parton" fekszik Puerto Plata kikötoje, ahol eredeti, még a spanyol kolónia idejébol származó házakat találunk egyedi fafaragásokkal. A hosszú, finomhomokos Playa Dorada strandja egyike az északi part legszebb strandjainak. Az elmúlt években ennek megfeloen sok szállodát és nyaralócentrumot építettek itt, még golfpályát is találunk. A modern bevásárló- és szabadidoközpontban mindenki kedve szerint vásárolhat és szórakozhat, kipróbálhatja a számos étterem és bár ajánlatait. Az új turistanegyed, a Costa Dorada, kb. 3 perc autóval a Playa Doradától, ahol az Iberostar Costa Dorada szálloda is található. Busztranszfer Puerto Platából kb. 30 perc.

Sosua
Csak 25 km-re fekszik Puerto Platá-tól a kimondottan karibi légkörrel rendelkezo üdülohely. A sziklákkal övezett finomhomokos öblök kiváló feltételeket teremtenek a vízisportok kedveloinek. A központban számos étterem, bár, kávézó és disco gondoskodik a karibi, karneváli hangulatról. Megfelelo üdülohely azok számára, akik változatosan szeretnék eltölteni nyaralásukat a pálmákkal övezett tenger napos partján. Busztranszfer Puerto Platából kb. 20 perc.

Időeltolódás: a közép-európai időhöz képest -5 óra az eltérés.

Az ország népessége majdnem 9 millió fő, melynek 66%-a városokban él. A lakosság 73%-a mulatt, 16%-a fehér, 10%-a fekete, és 1%-a taíno, arawak indián.

Nyelv: Az országban a hivatalos nyelv a spanyol. A turistaközpontokban használatos az angol.

Vallás: A lakosság nagy része római katolikus.

Pénz: dominikai peso (DOP), USD-t érdemes vinni, 1 USD = kb. 42 DOP. 1 DOP = kb. 5 Ft.
A peso váltópénze a centavos, 1 peso = 100 centavos. A dominikai peso-t, vagy váltópénzét, a centavos-t az országba be, és onnan kivinni tilos.

A bankjegyek RD$ 2000, 1000, 500,100, 50, 20, 10, az érmék RD$ 1, 5 és 51, 25, 10, 5, 1 cent címletekben vannak forgalomban. Pénzt váltani csak hivatalos pénzváltóhelyeken (bank, szállodák, hivatalos pénzváltók) ajánlott. Bankok nyitvatartása: H-P 08.00-15.00-ig Szo: 09.00-13.00 A nagyobb bevásárlóközpontokban a pénzváltók H-P 09.00-19.00ig Szo: 09.00-13.00-ig  tartanak nyitva.

A legkedveltebb külföldi fizetőeszköz az amerikai dollár, amelyet sok kisebb üzletben, piacon elfogadnak. A főbb hitelkártyák (VISA, AMEX, Mastercard) főleg a nagyobb turista központokban használhatók. Bankjegykiadó automatákat (ATM) melyek 24 órán keresztül működnek és hitelkártyával tudunk helyi fizetőeszközt felvenni általában csak a nagyobb bevásárlóközpontokban találunk. Kérjük indulás előtt ellenőrizze hitelkártyája érvényességét és a használat feltételeiről tájékozódjon a kártya kibocsátójánál.

Ne fizessen sehol valutával, csak helyi fizetőeszközzel, így jár jobban.

Vásárlás: Dominika legfontosabb terméke a cukor és a cukornád, illetve ezel elmaradhatatlan kísérője, a méltán világhírű dominikai (fehér) rum. Közülük is a legismertebb a Bacardi, de a zászlóshajón túl sok száz féle márkanév alatt forgalmazzák a szigeten csak nemes egyszerűséggel „R Vitaminnak” nevezett italt.

A kubai forradalom után a nagy dohánygyárak túlnyomó része Dominikára helyezte át szivargyártását. Kubához hasonlóan rengeteg féle szivar készül Dominikán, például itt van a Davidoff központja is. A teljes kubai szivar választék megtalálható, igen gyakran hamisított formában. Érdemes odafigyelni a forrásra. A frekventált turista helyszíneken táskából árulnak igen olcsó szivarokat, amelyekben ugyanúgy benne van a sikeres beszerzés, mint a teljes pénzkidobás lehetősége.

Dominika hagyományos kézműves termékei, mint a kézzel szőtt kosarak, szőttesek ma már csak kizárólag az idegenforgalom nem túl magas színvonalú kiszolgálására maradtak meg. Nem túl költséges emlék gyanánt azonban jól megfelelnek.

Dominika egy igazi különlegessége a gyönyörű égszínkék féldrága kő a Larimar. Larimart kizárólag Hispaniolán bányásznak a világon, nevét felfedezője leányának nevéből (Lara) és a tenger (spanyolul mar) összevonásából kapta. A legtöbb ékszerész kínálatában megtalálható, igazi gyönyörűség, és az ára sem annyira borsos, mint azt különlegességéből adódóan gondolnánk.

Tenger gyümölcsi éttermek. Káprázatos homárok.

Telefonálás: a magyar mobiltelefonok az egész ország területén használhatóak, de elutazás előtt állíttassa be itthoni szolgáltatójával a roaming-szolgáltatást! Magyarország hívószáma: 0036 vagy +36, Dominika hívószáma Magyarországról: 001 809 vagy +1809. A hívásfogadás kedvezőbb Önnek árban, mint ha Ön kezdeményez hívást.
A főbb turistaközpontokban lévő nagyobb szállodák általában rendelkeznek szélessávú illetve WIFI internet csatlakozással, amelynek használatáért esetenként külön díjat számítanak fel. Internet elérést ún. internet kávézókban is találunk, melyek száma fokozatosan gyarapszik.

Éghajlata trópusi monszun. A hőmérséklet egész évben egyenletes, 20–30 °C közötti. A legmagasabb hegyek csúcsán januárban előfordulhat éjszakai fagy. A csapadékos évszak nyáron van, amikor előfordulhat hurrikán is. A csapadék megoszlása nagyon egyenlőtlen, északon és keleten évi 2500 mm, nyugaton 500 mm.

 

Beutazási szabályok: Magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra a Dominikai Köztársaságba való belépéshez, de turista kártyát kell vásárolniuk. A turista kártya ára 10 USD, amelyet amerikai dollárban kell megfizetni. Megvásárolható az országba érkezéskor a repülőtéren. A turista kártya 30 napig érvényes. Az útlevélnek a kiutazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Elutazáskor a repülőtéren 20 USD/fő kilépési illeték fizetendő (nem mindig kérik, de inkább készüljenek rá).

Poggyász: a kézipoggyász mérete maximum 55x40x20 cm és 5 kg lehet, személyenként 1 darab engedélyezett. A maximálisan feladható poggyász súlya általában 20 kg, e felett a légitársaságok túlsúlyt számítanak fel, melyet a repülőtéren az utasnak kell kifizetnie. Egyes légitársaságok ettől a gyakorlattól eltérhetnek, pontos információért forduljon irodánkhoz! A nagyobb méretű poggyászokat, mint például a szörfdeszka, kérjük még az út lefoglalása előtt jelezze, mert általában felár ellenében tudjuk a szállítást vállalni, néhány esetben azonban az is előfordulhat, hogy a szállítást partnereink nem vállalják. A speciális csomag szállítása közben keletkező kárért sem a légitársaság, sem az utazásszervező nem vállal felelősséget.

Ha csomagja megsérült, vagy nem találja, rögtön keresse fel a „baggage reclaim vagy lost and found baggage” elnevezésű pultot, ahol írasson jegyzőkönyvet (Property Irregularity Report), amit később be tud nyújtani a légtársaságnak a kárigénnyel. A csomagkárigény-levélhez csatolni kell hiánytalanul minden esetben a következőket: a repülőtéren felvett jegyzőkönyvet, beszállókártyát, sorszámozott csomagcímkét, számlát a javításról (ha nem javítható, akkor hivatalos nyilatkozatot ennek tényéről, melyen szerepelnie kell a kár pénzben kifejezett értékének), poggyász vásárlási blokkját/számláját, a károsult bankjának nevét, számlaszámát (swift, iban kód), elvesztés esetén tételes listát is csatolni kell az elveszett tárgyak értékének feltüntetésével.

Figyelem! Az országban szigorúan büntetik a narkotikumok kivitelét és behozatalát.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy csomagjaikat soha, semmilyen körülmények között ne hagyják őrizetlenül! A hatóságok rá fognak kérdezni, hogy saját maguk csomagolták-e be poggyászaikat, illetve őrizetlenül hagyták-e azokat akár rövid időre is. Tételes vámvizsgálat alá vonhatják Önöket.

Légi közlekedés: a repülőgépen történő utazásnál a légitársaságok előírása, hogy az utasok a nemzetközi járat indulása előtt két órával jelenjenek meg a repülőtéren. Az esetlegesen bekövetkező (rossz idő, sztrájk, vagy a légtér túlterheltsége, stb…) késésekért, a menetrendben bekövetkező változásokért irodánk nem vállal felelősséget, ilyen esetekben a nemzetközi egyezmények az irányadóak. Indulást megelőző napon győződjön meg róla, hogy járata a visszaigazoláson szereplő időpontban és útvonalon közlekedik. Ha az utas a menetrend változása miatt mondja le az utat, az utazási szerződésben foglalt útlemondási feltételek az irányadók. Üléshelyeket csak a repülőtéren lehet foglaltatni az utasfelvételi pultnál. A napszaknak megfelelő étkezés a menetrendszerinti járatokon biztosított.

Adatvédelem, utazási szerződés:
utazása előtt adja meg rokonainak, barátainak a pontos kinti elérhetőségeit, mert az Utazási Iroda az Utas személyes adatait az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően kezeli, ezért információt nem adunk ki.


 


forrás: