Elérhetőségek| Ajánlatkérés| Hírlevél feliratkozás| Foglalási útmutató| Felhasználási feltételek|

Franciaország

A franciák megírták a la vie en rose-t, gazdagabbá tették a világot a camembert-el, Debussyvel, a Tour de France-szal, a Tour Eiffel-el és még számtalan dologgal.


Franciaország

Franciaország úti célok:
Franciaország a végletek országa. Jó, rossz, szép vagy csúnya, mindenki mond valamit. Ugyanakkor a finom ételek és borok, királyi kastélyok, tökéletesen restaurált parasztházak, és a világszerte ismert tájak teszik vonzóvá Franciaországot. Az országra jellemző a művészet és a romantika, ahogy a csillogó fővárosra is a Szajna partján. A francia konyhaművészet csodáit mindenkinek ki kell próbálnia legalább egyszer az életben.

Franciaország esetében nincs idényturizmus, mivel állandó a turisták látogatása. Nyáron elsősorban a francia riviérát, a Cote d'Azur-t keresik fel, télen az Alpok és Pireneusok síparadicsomai a kedveltek. Párizs és a vidéki nagyvárosok látogatottsága egész évben kiegyensúlyozott. Franciaországban rengeteg a látnivaló, nem csak a természeti tájak, hanem a kastélyok, templomok, műemlékek és múzeumok sokasága nyújt látnivalót a turisták számára.

A turisták első számú célpontja Párizs, ide látogatnak el minden évben a legtöbben, ebből következik az elnevezés is, hogy Párizs a turizmus fővárosa. A város közepén található a Cité és a Szent Lajos-sziget, amit többek közt a Pont-Neuf (új híd) köt össze a többi városrésszel. Ez a híd valójában egyike Párizs legkorábban épült hídjainak. A Cité (palota) tulajdonképpen egy épületegyüttes, ahol rengeteg a látnivaló (Sainte-Chapelle, Concierge-t, Palais de Justice).

Párizsban található a híres katedrális, a Notre-Dame, ez ma a város és az ország kulturális központja és szimbóluma. Majdnem 100 éven át építették, és ennek megfelelően a kor változó elképzelései mind megfigyelhetőek az épületen.

St. Tropez – a művészet, költészet és hagyományok városa

St Tropez egy mítosz, amiről minden ember álmodik. A falu továbbra is elkerülhetetlen célállomása híres embereknek, a tenger szerelmeseinek, a történelmet, művészetet keresőknek.

Magas színvonalú és világszerte ismert események programok futnak egész évben.

De leszámítva valamennyi ünnepi pillanatok, Saint-Tropez továbbra is egy kis halászfalu, és hű képet mutat magáról a hétköznapokban is.

Kövesse őket végig a színes sikátorokban, provence-piacon, ahol megtalálható az összes helyi termék, amik öregbítik a falu hírnevét a XVI század óta.

Versailles:

Versailles kb. 20 kilométerre fekszik Párizstól.

Kastélyát és hatalmas parkját XIV. Lajos, a "Napkirály" uralkodása idején építették. Pompája a király hatalmát, Franciaország dicsőségét hirdette. A kastély parkjának központi részén egy szabályos rendben kialakított franciakert található.

A kastély impozáns termek sokaságát rejti. Fő nevezetessége a 73 méter hosszú Tükörterem. A 17 hatalmas ablakkal szemben ugyanannyi tükröt helyeztek el, így minden irányból a park látszik.

Földrajz
A Kaliforniánál hajszállal nagyobb Franciaország, Oroszország és Ukrajna után a legnagyobb Európában. Észak-nyugatról a La Manche, nyugatról az Atlanti óceán határolja. Dél felé a Pireneusok másik oldalán Spanyolországot süti a nap, délkeleten a Földközi tenger, kelet felé a Jura hegység és a nyugati Alpok választja el Svájctól és Olaszországtól.
Franciaország viszonylag sík az észak-keleti határvonalnál, ahol Németországgal, Luxemburggal és Belgiummal szomszédos.
A tengerentúli területet départements d'outre-mer-nek hívják, ide tartozik a Karib szigetek közül Guadeloupe és Martinique szigetei, a Csendes Óceáni szigetcsoportból Új Kaledónia, Tahiti, és Francia Polinézia, Dél-Amerikában Francia Guiana, az Indiai Óceánon Madagaszkártól keletre Réunion szigete, Új Foundlandtól délre az Atlanti Óceánban Saint Pierre- és Miquelon- szigetek.
A francia Alpokban találjuk a maga 4800 m-ével Európa legmagasabb csúcsát, a Mont Blanc-t.

Éghajlat
Az ország nagy részén, a hegyi területek és észak-keleti rész kivételével, mérsékelt az éghajlat, enyhe telekkel. Az Atlanti Óceán erõteljes hatása érvényesül észak-nyugaton, ahol az idõjárást magas páratartalom, gyakran tomboló nyugati szelek és bõséges esõ jellemzi. Észak-keleten klasszikus kontinentális az éghajlat, viszonylag meleg nyarakkal és hideg telekkel. A kettõ között fekszik a párizsi medence, itt a legalacsonyabb az éves csapadék mennyisége. Párizs éves átlaghõmérséklete 12 °C, de a hõmérõ higanyszála januárban gyakran esik 0°C fok alá, augusztusban pedig 35°C fölé is kúszhat. A déli tengerparti síkságokon enyhe mediterrán éghajlat uralkodik: a fagy ritka, az õszi és tavaszi felhõszakadások rövidek és gyorsak, nyáron gyakorlatilag nem esik az esõ. A déli rész egyben a 'mistral,' a hideg száraz szél területe is, amelyik minden évben kb. 100 napig fúj a Rhone-völgyében. Gyakran ennek a könyörtelen tavaszi szélnek tulajdonítják az emberek sértõdékenységét.

Konyha
Az ételek végtelen töprengésre nyújtanak lehetõséget. Vegyünk figyelembe csak néhányat az ország ínycsiklandozó finomságaiból - libamáj, szarvasgomba, Roquefort sajt, kagylók és rákok, zamatos csigák és borok, pikáns gyümölcstorták - és rögtön értékelni kezdjük a frank konyhamûvészet buzgalmát. De senki sem él csupán escargot-on (csiga), vin de table-val. A fazékhoz hozzájárult Franciaország afrikai és ázsiai népessége is, új fûszereket és ízeket adva sok ételhez.
Egy tipikus nap reggele nagy csésze tejeskávéval (cafe au lait) croissant-tal vagy lekvárral és vajjal megkent cipócskával kezdõdik. Az ebéd és a vacsora között gyakorlatilag nincs különbség, állhat elsõ fogásként fromage de tete páté-ból (kocsonya sertéshússal) vagy bouillabaisse -bõl (halleves) követheti borjú vagy bárány ragu fehér szószban (blanquette de veau d' agneau) befejezésképp vegyes sajttállal (plateau de fromage) vagy almatortával (tarte aux pommes). Az ételek elõtt gyakran kínálnak egy étvágygerjesztõ apéritif-et, mint pl. a Kir-t (sziruppal édesített fehérbor), miközben az emésztést segítõ digestif-t (konyak vagy armagnac brandy) az étkezés után szolgálják fel. Más, az emésztést serkentõ és a társalgás felélénkítésére italok közé tartozik az eszpresszó kávé, a sör, a likõrök közül a pastis (90 fokos ánizs ízesítésû rokonai a régóta betiltott abszintnak) és pár a világ legjobb borai közül.

Ünnepek
A franciák bulizós társaság, sok város ad otthont minden évben különféle zenei, tánc, színházi filmmûvészeti vagy mûvészeti eseménynek. A vidéki falvak minden alkalomból vásárokat és ünnepségeket (fetes) tartanak a helyi szentek névnapjától kezdve az éves fokhagymatermés megünneplésének tiszteletére. Provence-ban május végén Saintes-Maries-de-la-Mer -ben van a cigányok védõ szentjének, Sárának a tiszteletére rendezett színpompás ünnepség találkozó helye. Dübörgõ éneklés és táncok jellemzik ezt a szertelen eseményt. A jelentõsebb állami ünnepek közé tartozik Május Napja (május 1-e) amikor sok ember völgyi liliomot (muguet) ajándékoz barátainak - úgy tartják ez jó szerencsét hoz - és a Bastille Napja (július 14-e) amit barátokra dobott petárdákkal ünnepelnek.
A helyi rendezvények közé tartozik a sok cicomával és tollászkodással járó pret-r-porter divat bemutató Párizsban (február elején) a csillogó és gyakran gépies Cannes-i Film Fesztivál (május közepe) a Nemzetközi Zenei Fesztivál Strasbourg-ban(3 hét júniusban), az Avignoni Fesztivál tömeg és az alternatív színházakkal (július közepétõl augusztus közepéig) és a Nancy Jazz Fesztivál (október 9-24)

Mikor utazzunk?
Az idõjáráshoz alkalmazkodva tavasszal a legjobb Franciaországban, a tengerparti nyaralók májusban csatlakoznak. Az õsz is kellemes, bár a napok elég rövidek és az éjszakák is egyre csípõsebbé válnak a végére, még a Cote d'Azuron is. A tél nagyszerû a téli sportokhoz, az Alpokban, a Pireneusokban és más hegyi területeken is.
Július közepétõl augusztus végéig tart az az idõszak, amikor a legtöbb városlakó kiveszi a szokásos 5 hetes szabadságát és a hegyekbe, vagy a tenger mellé vonul. A félig elhagyatott városok ilyenkor hajlamosak egy kicsit lehúzni a rolót. Hasonló a helyzet februárban és márciusban is.


forrás: